Waarom en hoe vaak?


Elke piano geraakt ontstemd door allerlei invloeden: snaren die uitrekken, veranderingen in temperatuur en/of luchtvochtigheid, intensief pianospel,… Een mooi artikel daarover vindt u via deze link.

Minimum één stembeurt elk jaar is aan te raden om uw piano op toon te houden.

Soms is het noodzakelijk om te piano twee of meerdere keren per jaar te stemmen. Bijvoorbeeld bij oudere minder stabiele instrumenten, bij plotse klimaatveranderingen,… Of bij instrumenten waar niet genoeg zorg aan besteed is bij fabricatie of restauratie. Ook kritische pianisten zullen hun instrument 2 of meer maal per jaar laten stemmen.

Voor concerten en opnames wordt een piano elke keer gestemd, soms zelfs meerdere keren per dag.

Als een piano meerdere jaren niet gestemd is, is hij meestal zodanig gezakt in toon dat hij niet meer in één keer stabiel te stemmen is. In dat geval zijn 2 tot 3 stembeurten nodig om de snaren terug een zekere stabiliteit te geven.

Het valt echter niet genoeg te benadrukken dat als u het beste uit uw instrument wil halen, het van belang is de snaren op een relatief constante spanning, en dus op de juiste toonhoogte te houden. Een goed onderhouden, regelmatig gestemd instrument zal zijn stemming veel beter en langer houden! Als u dat wenst, Geven wij u een seintje als het tijd is om uw piano te stemmen.

certified piano tuner