Klimaat


Een piano bestaat uit vele verschillende materialen, die allemaal meer of minder reageren op veranderingen van het (binnen)klimaat.

Vooral veranderingen in de luchtvochtigheid kunnen een piano stevig ontregelen: de piano ontstemt, de mechaniek wordt stroever, onderdelen komen los te zitten, houten onderdelen vervormen…

U kan zich voorstellen dat het Belgische klimaat een ware beproeving is voor een complex instrument als de piano. Sterker nog: als een piano echt niet meer te redden valt, is dit meestal te wijten aan jarenlange schommelingen tussen koud en warm, droog en vochtig.

Gelukkig bestaan ook hier oplossingen voor:

Om te beginnen is het zeer belangrijk de luchtvochtigheid in de buurt van de piano in het oog te houden. Een aanvaardbare luchtvochtigheid bevindt zich tussen 40% en 60%. Zonder klimaatregeling kan die echter vooral in de winter zakken tot 20% en minder.

Merkt u dat uw piano ontstemt bij wijzigingen in het klimaat, of dat de mechaniek anders aanvoelt in de winter en in de zomer? Dan is de installatie van een PianoLifeSaver-systeem zeker de moeite waard. Dit energiezuinige systeem zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid in uw piano, ongeacht de luchtvochtigheid in de kamer of buiten.

De PianoTemmer is een erkend PLS-installateur. U krijgt op het systeem 5 jaar garantie (verlengbaar tot 10 jaar).

Meer info over het systeem? Druk op de knop hieronder:

PLS Logo Geautoriseerd Installateur